Evropski izveštaj o saobraćajnoj nezgodi

Početna
Evropski izveštaj o saobraćajnoj nezgod

Svi vozači motornih vozila dužni su da u vozilu imaju primerak Evropskog izveštaja o saobraćajnoj nezgodi i da ga pokažu na zahtev ovlašćenog službenog lica. Ukoliko nemate ovaj obrazac, možete ga zatražite od osiguranja ili privrednog društva gde ste vozilo osigurali i registrovali, ili od nekog tehničkog pregleda/agencije iz Vaše blizine - vidi mapu.

Koristi se u Evropi a u Srbiji je validan umesto policijskog izveštaja slučaju manjih materijalnih šteta u saobraćajnim nezgodama gde nema povređenih lica. Prema informacijama iz MUPa, manjom materijalnom štetom se smatra šteta do 200.000 dinara. Popunjen obrazac ne predstavlja priznavanje odgovornosti, već jedino utvrđivanje identiteta učesnika. Ukoliko niste sigurni da li je šteta na Vašem vozilu manja, uvek Vam ostaje mogućnost da pozovete policiju da dođe i eventualno izvrši uviđaj. Vrlo je čest slučaj da saobraćajni policajac po izlasku na lice mesta, uputi učesnike da ipak popune Evropski izveštaj.

Kazna za neposedovanje Evropskog izveštaja je od 10.000 do 50.000 dinara!

Savetujemo da se, nakon popunjavanja izveštaja, za dalje korake obratite na kontakt telefon u zaglavlju polise onoga ko je prouzrokovao nezgodu, ili Vaše osiguravajuće kuće ukoliko ni među učesnicima nije utvrđena odgovornost. Odvojite malo vremena za prijavu štete, davanje izjava, procenu i upoređivanje vozila kako bi se odštetni zahtev što pre kompletirao i procesuirao na najlakši način.Zakažite tehnički pregled

Pouzdano i jednostavno. Izaberite tehnički pregled i slobodan termin, unestite mobilni broj i dobićete SMS kod za potvrdu termina.