Atlas 24h pomoć na putu

Naplata štete od osiguranja

Naplata štete

Kako naplatiti štetu kada dođe do nezgode

U saobraćaju često dolazi do nezgode . U tim situacijama je najvažnije ostati smiren i priseban, jer lako dođe do teških reči pa čak i do fizičkog sukoba. Uvek prvo treba sagledati nematerijalne posledice (povrede) pa ako ih nema ili su neznatne, onda razmišljajte o vozilu, ono će se popraviti (uglavnom).

Policijski ili evropski zapisnik

Ako je došlo do lakše nezgode,gde šteta nije velika i gde učesnici mogu da ustanove i da se dogovore o tome ko je izazvao nezgodu,najbolje je popuniti obrazac evropskog zapisnika o nezgodi.Zapisnik treba popuniti čitko i sa tačnim podacima koji se traže.Sa tako popunjenim zapisnikom oštećeni prijavljuje i potražuje naplatu štete kod osiguravajuće kuće koja je osigurala vozilo koje je izazvalo nezgodu.Treba imati u vidu da osiguravajuće kuće prilikom snimanja štete traže da se pojavi i vozilo koje je izazvalo nezgodu da bi se na osnovu oštećenja utvrdilo da su ta vozila stvarno učestvovala u nezgodi.Naš savet je da kontaktirate policiju,prijavite nezgodu,objasnite da šteta nije velika i da nema povređenih i tražite od njih savet da li da se pravi uviđaj ili da se ide na evropski zapisnik,jer ako dođe do problema da imate evidentiran poziv u policiji.

Ako je šteta velika i ako ima povređenih odmah pozovite policiju, a oni ce pozvati Hitnu pomoc ukoliko je potrebno. Nakon što policija obavi uviđaj, napraviće zapisnik sa svim podacima (izjave ucesnika u nezgodi, kao i svedoka ukoliko postoje, skicu sa opisom i fotografisanje lica mesta). Zapisnik je izuzetno bitan, pošto osiguravajuća kuća na osnovu njega isplaćuje štetu.

Potrudite se da nađete svedoke, jer mogu da budu od velike pomoci na sudu ukoliko dođe do komplikacija u vezi sa utvrđivanjem krivice.

Korisno je i zabeležiti sve podatke o učesnicima, polisama osiguranja, registarske brojeve automobila, pošto se može desiti da neki podatak bude pogrešno upisan.

Zapisnik se podiže posle desetak dana (ponekad i duže)  u Dunav osiguranju Ustanicka 128.Kada uzmete zapisnik, dobro ga pročitajte i odmah uložite žalbu ukoliko se sa nečim ne slažete.
Nakon što preuzmete zapisnik, odlazite u osiguravajuću kuću u kojoj je osigurano vozilo koje je izazvalo nezgodu podnosite zahtev za naknadu štete. Procenitelj osiguravajuće kuće će pregledati vozilo i izvršiti procenu štete. Popravku možete da obavite u neki od servisa sa kojim osiguravajuća kuća ima ugovor, a možete da idete u svoj servis  koji ce po razumnoj ceni popraviti auto. Postoji i mogućnost da se na licu mesta potpišete vansudsko poravnanje sa osiguravajućom kućom i dobijete novac na račun i sami se snalazite za popravku vozila, što naši vozači često prihvataju, naročito vlasnici starijih automobila.

Automobili u garantnom roku se obavezno popravljaju u ovlašcenim servisima, što podrazumeva isključivo originalne delove, dok se za vozila van garantnog roka ili starija vozila ne moraju koristiti originalni delovi, koliko god to vlasnik želeo.

Kada imate kasko osiguranje
Ukoliko imate kasko, a niste krivi za nezgodu, procedura prijave i naplate štete se ne razlikuje od gore opisane. Ukoliko želite da ubrzate proces, možete se obratiti svojoj osiguravajućoj kući kod koje imate kasko, a ona će odmah, bez policijskog zapisnika, proceniti štetu i uputiti vas na popravku, a potom refundirati troškove od osiguravajuće kuće kod koje je osigurano vozilo koje je izazvalo nezgodu.

Ako ste vi krivi, štetu drugom učesniku u nezgodi nadoknađuje vaše obavezno osiguranje, a za popravku svog vozila iskoristicete kasko,ukoliko ste osigurani. Procedura procene i isplate štete se ne razlikuje. Ipak, ukoliko je reč o manjim oštećenjima, često se ne isplati prijaviti štetu, da se ne bi izgubio bonus za narednu godinu ili  dobio malus.


Kada je u pitanju krađa vozila prijavite krađu telefonom policiji, a zatim idete u lokalnu policijsku stanicu kako bi se  napravio zapisnik. Sledi obaveštavanje osiguravajućoj kući, ali se zahtev za isplatu štete može podneti tek posle mesec dana(koliko se čeka na mogućnost da vozilo bude pronađeno), i tada je potrebno predati zapisnik o prijavi krađe policiji i dokaz da auto nije pronađen, saobraćajnu dozvolu i ključeve. Problem može napraviti nedostatak saobraćajne dozvole ili jednog od ključeva. Ukoliko automobil naknadno bude pronađen, automatski postaje vlasništvo osiguravajuće kuće, koja ga može prodati ili ustupiti prethodnom vlasniku ukoliko se tako dogovore i ovaj vrati isplaćenu odštetu.

Šta predstavlja totalna šteta vozila
Totalna šteta nastaje kada popravka vozila prevazilazi njegovu vrednost. Ukoliko vam se desi totalna šteta vrši se procena ostatka vozila u delovima,a njihova vrednost se oduzima od ukupnog iznosa odštete.

Kada je vozilo na lizing
Lizing kuća je pravni vlasnik vozila, pa se njoj isplaćuje odšteta u slučaju totalne štete ili kradje. Lizing kuća od isplaćene sume uzima iznos jednak preostalim ratama, a ostatak daje korisniku lizinga. U slučaju da se ukradeni auto naknadno pronađe, postaje vlasništvo osiguravajuće kuće, a bivši vlasnik ga može preuzeti ako vrati isplaćenu odštetu. Situacija se ne razlikuje ni kod kredita ukoliko je potpisana vinkulirana polisa kasko osiguranja, pa se naknada isplaćuje banci, a dalja procedura je ista kao kod lizinga.

Kada je u pitanju nepoznato ili neosigurano vozilo
Ako nemate kasko, a udarilo vas je nepoznato vozilo, niko vam neće nadoknaditi štetu. Odšteta se dobija samo u slučaju telesnih povreda, a novac isplacuje Garantni fond pri Udruženju osiguravajućih organizacija. Situacija je povoljnija ukoliko je u pitanju neregistrovano vozilo,tada se obraćate Garantnom fondu.

Kada je vozilo inostrane registracije
Pri sudaru sa vozilom registrovanim u inostranstvu, obavezno uzmite kopiju njegove zelene karte ili prepišite sve podatke sa nje. Naravno, obavezan je i policijski zapisnik. Potom se obratite nekom od domaćih osiguravajućih društava i preko njih predajete odštetni zahtev.Postoji i mogućnost da vozilo iz inostranstva nema zelenu kartu, već  granično osiguranje,kod domaćih osiguravajućih kuća. Tada se odštetni zahtev podnosi osiguravajućoj kući koja je izdala polisu graničnog osiguranja.

Kada vozilom upravlja lice pod dejstvom alkohola i opojnih sredstava
Sva prava na nadoknadu štete se gube ukoliko je vozilom upravljao vozač pod uticajem alkohola ili opojnih sredstava, ako nema dozvolu za određenu kategoriju, kao i ukoliko vozi pod zabranom.U tim slučajevima materijalnu odgovornost snosi vozač koji je izazvao nezgodu.

Izvor:  demiauto.rs


Opišite nam Vaš problem, kako bismo Vam pomogli da izvučete maksimalnu korist

Popunite formular ispod i naš tim pravnih lica će izvršiti analizu Vašeg problema.

Vaše ime:

Telefon:

E-mail:

Opis Vašeg problema:

Atlas 24h pomoć na putu
Povratak na vrh stranice ↑