Atlas 24h pomoć na putu

Ovlašćenje za auto - Ovlašćenje za upravljanje motornim vozilom

Dokumenti
Ovlašćenje za upravljanje motornim vozilom

Šta je ovlašćenje za upravljanje motornim vozilom?

Ovlašćenje je dokument koji vam omogućava upravljate tuđim motornim vozilom u zemlji. Ovaj dokument je dozvola koju dobijate od prodavca, odnosno vlasnika vozila i na njemu se nalaze podaci vlasnika (ime i prezime, jmbg, adresa, broj lične karte), podaci osobe koja se ovlašćuje i podaci o vozilu (registarska oznaka, marka i tip vozila, broj šasije, broj motora, godina proizvodnje, boja karoserije).
Obrazac ovlašćenja možete preuzeti besplatno na dnu stranice. Ukoliko niste sigurni u proceduru možete otići u agenciju ili na neki tehnički pregled gde će vam uslužno odraditi popunjavanje obrasca. Nakon toga vlasnik vozila ide kod notara da overi svoj potpis. Cena jednog potpisa je 360 dinara.
Korisno je znati da ako ovo ovlašćenje korisitite za registraciju, velika je verovatnoća da ćete ostati bez originala tako da je preporučljivo da odmah napravite više overenih ovlašćenja kod notara.

Napomena: lice koje je ovlašćeno ne može dalje davati ovlašćenje pa čak i ako na obrascu piše da može. Takođe, veliki broj opština (SUP-ovi u tim opštinama) ne dozvoljavaju da ovlašćeno lice prevede vozilo na sebe.

Kada je potrebno imati ovlašćenje za upravljanje motornim vozilom?

  1. Kada upravljate tuđim vozilom u zemlji. Bez obzira što imate saobraćajnu dozvolu ili polisu obaveznog osiguranja,
  2. Kada vršite registraciju i tehnički pregled tuđeg vozila.
  3. Prilikom kupoprodaje vozila i prenosa vlasništva.

Primer ovlašćenja - besplatno preuzimanje


Pročitajte još

Zakažite tehnički pregled

Pouzdano i jednostavno. Izaberite tehnički pregled i slobodan termin, unestite mobilni broj i dobićete SMS kod za potvrdu termina.

Atlas 24h pomoć na putu
Povratak na vrh stranice ↑