Penzionerska kartica i tehnički pregled vozila

SuperRegistracija Komentara: 2

*

Šta je penzionerska kartica?

Penzionerska kartica nove generacije omogućava penzionerima brojne pogodnosti koje imaju za cilj poboljšanje materijalnog statusa penzionera i drugih korisnika prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja, pored uobičajne mogućnosti dokazivanja statusa penzionera - što je mogla i prethodna.

Primena penzionerske kartice nove generacije je počela od oktobra 2023. godine.


**

Ko može dobiti penzionersku karticu?

Svaki penzioner i korisnik ostalih prava iz PIO fonda koji je zainteresovan za izdavanje Penzionerske kartice, može podneti zahtev i dobiće karticu.


***

Kako doći do penzionerske kartice?

Za novu penzionersku karticu se možete prijaviti onlajn, na portalu PIO fonda, kao i u svim organizacionim jedinicama Fonda. Onlajn prijava je vrlo jednostavna, samo ispratite nekoliko koraka:
1) Idite na stranicu zpk.trezor.gov.rs.
2) Zatim na stranici izaberite opciju Podnošenje prijave
3) Unesite neophodne podatke, zatim kliknite na Pošalji zahtev.
4) Nakon što ste kliknuli na dugme „podnesi prijavu”, otvoriće se novi prozor koji će vam prikazati JMBG i broj telefona ILI mejl adrese koju ste uneli. Nakon što proverite tačnost unetih podataka kliknite na dugme „potvrdi”. Ukoliko se nalazite u bazi podataka fonda PIO izaćiće Vam poruka „uspešno ste podneli prijavu”. Ukoliko prilikom podnošenja ovog zahteva dobijete poruku „Nismo Vas pronašli u bazi podataka. Obratite se Vašoj matičnoj filijali/službi”, to znači da se uneti podaci ne podudaraju sa podacima u bazi fonda PIO i da podnosilac ovog zahteva treba da ode lično do svoje matične filijale/službe radi uvida u njegove podatke i podnošenja zahteva za izradu penzionerske kartice.


****

Koji tehnički pregledi nude popuste uz penzionersku karticu?

Fond je na svom sajtu u odeljku za Penzionerske kartice objavio spisak davalaca pogodnosti. Spisak tehničkih pregleda možete pogledati ovde.

Obratite pažnju na padajući meni, treći po redu, pod nazivom pretraga po delatnosti. Pored izlistanih tehničkih pregleda, obavezno pogledajte i sekciju auto servisa, jer je veći broj tehničkih pregleda trenutno zaveden u toj delatnosti.


*****

Kako proveriti koliki je tačan popust kojeg možete ostvariti uz penzionersku karticu?

Pored naziva firme u listi imate i procenat popusta kojeg možete ostvariti uz penzionersku karticu. Savetujemo, ipak, da proverite ukupnu cenu registracije sa popustom, i uporedite sa drugim pružaocima ovih usluga jer cene značajno variraju, pa možda neki i sa popustom ne budu značajno ili uopšte povoljniji od drugih koji nisu uključeni u ovu akciju. Kontakt podatke tehničkih pregleda i agencija u Vašem okruženju možete pronaći na našem sajtu na stranici adresar tehničkih pregleda i agencija za registraciju vozila.


******

Čemu služe bodovi koje sakupljate i na koji način ih možete iskoristiti?

Bodove će Vam obračunavati Fond po svakoj realizovanoj potrošnji za koju ste dobili fiskalni račun. Na osnovu prikupljenih bodova, korisnik Penzionerske kartice će moći da ostvari određene pogodnosti kao što su popust, poklon ili nešto drugo, kod davaoca pogodnosti.

Fond će voditi evidenciju o dodeljenim i utrošenim bodovima, a dodeljeni bodovi se neće moći zameniti za novac i nisu prenosivi na druga lica.


*******

Može li penzioner iskoristiti pravo na popust i kod registracije automobila čiji nije vlasnik?

Ukoliko korisnik penzionerske kartice nije vlasnik vozila, a želeo bi da ostvari pravo na popust kod partnerske firme za, primera radi, unuka/unuku, poželjno je da kontaktira firmu i proveri pre odlaska. Prema naših saznanjima, može da ostvari pravo na popust na tehički pregled. Na kraju krajeva, tehnički pregled u zapisniku navodi ime i prezime lica koje je dovezlo vozilo, ukoliko to lice nije istovremeno i vlasnik vozila, pa ne vidimo razlog zašto ne bi dali popust uz Penzionersku karticu.


********

Imate firmu i želite da se uključite u akciju – informacije i uputstva?

U slučaju da žalite da se priključite ovoj akciji, preporučujemo Vašoj pažnji Javni poziv za društveno odgovorne privredne subjekte, pravna lica i preduzetnike radi ostvarivanja dodatnih pogodnosti za penzionere putem penzionerskih kartica. Informacije, uputstva i kontakt formu možete pronaći ovde.