Auto na lizing ili kredit - šta treba da znate?

SuperRegistracija Komentara: 0

Razmišljate o kupovini automobila na lizing?

Nekada je lizing vozila bio namenjem samo firmama, dok je danas sve češći izbor vozača zbog fleksibilnosti koju nudi. Ako se razmišljate da zakupite ili kupite automobil na lizing – važno je da se dobro raspitate, saznate kakav je to finansijski proizvod, šta su njegove dobre strane, koji su nedostaci i koja je razlika između lizinga i kredita.

Nastavite da čitate naš tekst i informišite se.


Šta je lizing vozila?

Reč lizing potiče od engleskog leasing što znači rentirati, iznajmiti. Upravo na taj način se najbolje i objašnjava ovaj pojam, ali samo delimično.

Tokom trajanja lizinga, vlasnik vozila je lizing kuća, dok je korisnik vozila firma ili fizičko lice koje iznajmljuje vozilo, sve dok se ne isplati poslednja rata. Tada vlasnik postaje korisnik (već pomenuto fizičko lice ili firma), ili se predmet vraća davaocu lizinga – zavisno od toga o kojoj vrsti lizinga pričamo.

Baš kao i kod drugih finansijskih proizvoda, ni ovde priča nije tako jednostavna i pre odluke da kupite automobil na lizing neophodno je da se dobro raspitate i upoznate sa važnim pojmovima koje ćete zasigurno videti u ugovoru, kako biste razumeli i njegova najsitnija slova, jer je nekad upravo to najvažnija stavka.


Pojmovi koje treba da znate ako kupujete auto na lizing

  • Davalac lizinga; Finansijska institucija koja omogućava korisnicima da iznajme predmete poput vozila, opreme, čak i nekretnine. Ima ulogu vlasnika predmeta u toku trajanja ugovora.
  • Primalac lizinga; Primalac, ili korisnik lizinga je druga strana koja od davaoca iznajmljuje vozilo ili drugi predmet po ugovoru.
  • Predmet lizinga; Pokretna nepotrošna stvar, odnosno automobil, oprema, itd.
  • Lizing period; Vremenski period tokom kojeg korisnik lizinga ima pravo da koristi iznajmljeni predmet od strane davaoca. Ovaj period je unapred definisan ugovorom i obično se iskazuje u mesecima ili godinama. Tokom određenog perioda, korisnik plaća rate davaocu lizinga za korišćenje predmeta, nakon čega se predmet vraća davaocu ili se može ponovno lizirati, produžiti ili otkupiti, u zavisnosti od unapred dogovorenih uslova.

  • Šta je finansijski lizing vozila?

    Finansijski lizing vozila je jedna od alternativa bankarskom kreditu. Ugovarate ga na određeni period, a po njegovom završetku, isplatili ste iznajmljeni predmet i on tada postaje vaše vlasništvo. Tokom lizing perioda, korisnik ima pravo korišćenja predmeta, ali ne i vlasništvo nad njim.

    Kako izgleda ovaj proces?
    1. Vi (pravno ili fizičko lice) birate vozilo po vašoj želji;
    2. Potpisujete ugovor sa lizing kućom koja kupuje vozilo koje ste odabrali (polovno ili novo);
    3. Lizing kući otplaćujete vozilo kroz mesečne rate;
    4. Nakon otplaćivanja svih rata po ugovoru, vozilo je sada vaše vlasništvo i više nemate obavezu prema lizing kući. Ovaj deo obavezno proverite u ugovoru, jer iako Vi to podrazumevate, desi se da nije jasno naznačeno u uslovima.


    Šta je operativni lizing?

    Operativni lizing vozila najsličniji je ugovoru o zakupu. U ovom slučaju, lizing kuća, rentakar (rent a car) ili drugo pravno lice, unajmljuje automobil pojedincima ili drugim pravnim licima koji su korisnici. Korisnici imaju pravo da koriste predmet lizinga, ali ne postaju njegov vlasnik. Po isteku ugovora, postoji opcija produženja, zamene, ili vraćanja.

    Sa korisničke strane, važno je podsetiti se i drugih razlika između ove dve vrste lizinga.

    Operativni lizing može biti i bez učešća, uz depozit koji se vraća po isteku ugovora. Takođe, svi propratni troškovi poput registracije, održavanja, i kasko osiguranja mogu biti uključeni u ratu, što bi značilo da ih umesto korisnika plaća davalac lizinga. Na taj način, korisnik samo ima obavezu plaćanja mesečne rate, a sve druge administrativne poslove prepuštene su davaocu. Njega uglavnom biraju firme, jer ne ulazi u kreditnu zaduženost.

    Kod operativnog lizinga obično nema kamatne stope, za razliku od finansijog lizinga, gde kamatna stopa postoji. Umesto kamate, ovde ima troškova korišćenja vozila i eventualnih dodatnih usluga koje pruža kompanija koja Vam iznajmljuje vozilo. Za operativni lizing, obično je u ugovoru istaknuto ograničenje kilometraže i to većinski na godišnjem nivou. Ukoliko prekoračite ograničenje, možete očekivati dodatne troškove ili kazne. Kod druge vrste lizinga, toga nema.

    U nastavku teksta ćemo pisati o finansijskom lizingu.


    Uslovi za lizing

    Uslovi za lizing razlikuju se kod operativnog i finansijskog, pa je naša preporuka da prilikom ugovaranja, zaista i pročitate sve stavke ugovora i informišete se pre samog potpisivanja. Uslovi variraju u zavisnosti od kompanije, ali i od vrste lizinga koju ste odabrali.

    Neke od najvažnijih stavki koje treba da proverite navedene su u sledećim redovima.


    Rok otplate predmeta lizinga

    Prva stavka koju ćete u ugovoru pročitati jeste period tokom kog se očekuje da otplatite predmet lizinga, u ovom slučaju - automobila. Rok otplate ugovarate u skladu sa sopstvenim potrebama i finansijskim mogućnostima, a može biti u rasponu od nekoliko meseci, do nekoliko godina, a od njega će zavisiti i visina rate.


    Kasko osiguranje

    Kod obe vrste, a posebno kod finansijskog lizinga, lizing kuće zahtevaju da ugovorite kasko osiguranje za vozilo. Lizing kuća vas ne može usloviti da odaberete određenu osiguravajuću kuću, međutim, u većini slučajeva ona će Vam predložiti onu sa kojom ima sklopljen ugovor. Kako biste uštedeli novac i uzeli osiguranje tačno prema Vašim potrebama, naša preporuka je da uporedite cene i ponude različitih osiguravača i sami odaberete kasko koji Vam odgovara, odnosno onu ponudu koja pokriva sve štete koje davalac lizinga tj. lizing kuća zahteva, a može biti jeftinija od ponude osiguravajuće kuće sa kojom davalac ima ugovor.

    Na sajtu Osiguranik.com nalazi se upitnik za kasko gde u nekoliko klikova možete zatražiti uporedni pregled ponuda osiguravajućih kuća, a potrebni su Vam samo osnovni podaci o vozilu. Nakon toga, savetnici u osiguranju će Vas kontaktirati, dati stručne savete i pomoći da odaberete najbolju ponudu u skladu sa Vašim mogućnostima i potrebama. Ono što je najvažnije - njihova usluga je potpuno besplatna.

    Kasko se ugovara u interesu lizing kuće kako bi se zaštitila vrednost vozila i obezbedila pokrivenost eventualne štete, krađe, sudara ili drugih nepredviđenih situacija. Ali isto tako, kasko osiguranje i Vama olakšava čitav proces, s obzirom na to da biste bez njega, eventualne štete na vozilu morali da pokrijete Vi.


    Dodatni troškovi

    U zavisnosti od vrste lizinga, potrebno je da obratite pažnju na dodatne troškove poput kamatne stope, depozita, troškova kupovine menica, provere u bazi kreditnog biroa, i slično.


    Polovan auto na lizing, da ili ne?

    Moguće je kupiti i polovan auto na lizing, ali njegov vlasnik mora biti pravno lice. Bez obzira da li birate polovan automobil na lizing sa ili bez učešća, neke lizing kompanije zahtevaju i da to budu ovlašćeni dobavljači.


    Prevremena otplata

    Imate mogućnost prevremene otplate vozila tek nakon dve godine od ugovaranja. U ugovoru pročitjte uslove za lizing i koliki su troškovi za firme, odnosno fizička lica u ovoj situaciji.


    Prebacivanje lizinga na druga lica

    Obzirom na to da vozilo nije u Vašem vlasništvu, tokom trajanja ugovora ga ne možete prodati drugom licu.

    Ipak, većina lizing kuća dozvoljava da otplatu prebacite na drugu osobu, ako zaključite da niste u mogućnosti da nastavite sa plaćanjem.


    Registracija vozila na lizingu

    Postupak registracije i potrebna dokumentacija je drugačija u odnosu na produženje registracije vozila u Vašem vlasništvu. Ipak, ove razlike nisu toliko značajne i neće Vam oduzimati dodatno vreme u postupcima kod nadležnih organa.

    Obzirom da vozilo nije u Vašem vlasništvu, tokom trajanja ugovora će Vam, za poslove upisa u jedinstveni registar i kasnije za produženje registracije, trebati ovlašćenje od lizing kuće. Od 2022. godine je najavljeno jednostavnije pribavljanje ovlašćenja, naime, Agencija za privredne registre je omogućila registraciju podataka o ovlašćenjima za registraciju vozila i razvila servis za elektronsko preuzimanje tih podataka, ali u praksi se i dalje u postupcima registracije najčešće traži papirno, originalno ovlašćenje od lizing kuće.

    Bonus/malus po polisi obaveznog osiguranja, kojeg ste stekli tokom trajanja lizinga, zadržavate i nakon isteka ugovora - kad steknete vlasništvo nad vozilom ne poništava Vam se stečeni premijski stepen već dodatni popust/doplatak ostvarujete u skladu sa činjenicom da li ste imali nezgoda izazvanih Vašom krivicom u prethodnom periodu.

    Komunalna taksa koju plaćate prilikom produženja registracije biće ona taksa definisana u opštini vlasnika vozila – lizing kuće, ali razlike u ovom iznosu (ako npr. korisnik nije iz Beograda a lizing kuća jeste) neće značajnije uticati na ukupne troškove registracije. Tačan iznos premije osiguranja i svih taksi možete obračunati u našem kalkulatoru registracije.


    Šta se više isplati – lizing ili kredit?

    Kao što je već pomenuto, finansijski lizing predstavlja alternativu za kupovinu automobila. U nastavku saznajte koje su ključne razlike između ova dva finansijska prozivoda i koji više odgovara Vašim potrebama.

    Ukoliko ste fizičko lice, možda ćete se iznenaditi, ali, velika razlika ne postoji.

    Neke od najvažnijih stvari na koje treba da obratite pažnju su:

    Lizing Kredit
    Učešće Da, 20 % Da, varira
    Žirant Nije potreban Može da bude potreban
    Kasko osiguranje Obavezno Za jeftinija vozila nije potrebno, ali je preporučljivo
    Kupovina polovnih vozila od fizičkih lica Nije moguća Moguća je
    Kamatne stope Uglavnom manje Uglavnom veće
    Uslovi Nepovoljniji po pitanju starosti vozila i roka oplate Povoljniji po pitanju starosti vozila i roka otplate

    U nekim slučajevima, nakon sumiranja svih troškova, kredit može biti jednako povoljna opcija, a auto je od prvog dana u Vašem vlasništvu. Kamata na lizing koja je na prvi pogled niža i povoljnija opcija od kredita može biti anulirana pratećim troškovima.

    Koju god varijantu odaberete, važno je da detaljno uporedite ponude, stavite sve na papir i odlučite se za opciju koja Vama više odgovara, jer univerzalan odgovor ne postoji.