Električni trotinet - procedura za dobijanje nalepnice

SuperRegistracija Komentara: 2

Počela je primena Pravilnika o načinu izdavanja, vođenja evidencija, izgledu i načinu postavljanja nalepnica za laka električna vozila (docx). Konačno su poznate sve adrese na koje se vlasnici trotineta mogu obratiti kako bi dobili nalepnicu ili dodatne informacije o proceduri i dokumentaciji.

Poslednjim izmenama Zakona o bezbednosti saobraćaja uvedena je definicija lakog električnog vozila koje predstavlja motorno vozilo sa najmanje dva točka, sa mehaničkim upravljačem, bez mesta za sedenje, čija trajna nominalna snaga elektromotora nije veća od 0,6 kW, čija najveća konstruktivna brzina ne prelazi 25 km/h i čija masa praznog vozila ne prelazi 35 kg.


Da li se registracija i nalepnice odnose i na električne bicikle?

Ne. Pod terminom laka električna vozila podrazumevaju se isključivo trotineti sa po jednim točkom napred i nazad, bez mesta za sedenje i sa navedenim karakteristikama snage, mase i brzine dok se ne podrazumevaju bilo kakvi monocikli, bicikli, mopedi, samobalansirajuća sredstva, skejtovi i sl.


Kako do nalepnice za električni trotinet

U nastavku možete pogledati i preuzeti sve obrasce potrebne za podnošenje zahteva za izdavanje nalepnice.

Zahtev za izdavanje nalepnice za lako električno vozilo - fizičko lice – obrazac1 (pdf)

Zahtev za izdavanje nalepnice za lako električno vozilo - pravno lice – obrazac2 (pdf)


Uz zahtev se prilaže, odnosno pribavlja:

1) tehnička dokumentacija za lako električno vozilo iz koje se mogu utvrditi marka lakog električnog vozila, trajna nominalna snaga elektromotora, najveća konstruktivna brzina i masa praznog vozila;

2) fotokopija lične karte ili očitana lična karta, odnosno dokaz o upisu u registar pravnih lica za pravna lica;

3) popunjena i potpisana izjava o dokumentaciji za lako električno vozilo - Obrazac 3 (pdf)

4) dokaz o uplaćenoj naknadi na ime izdavanja nalepnice.


Koliko košta registracija električnog trotineta

Ukupan iznos je 2.060,00 dinara, od čega je cena usluge za izdavanja nalepnice 1.560,00 dinara, dok je cena obrasca nalepnice 500 dinara.


Šta ako nemate tehničku dokumentaciju

Najvažnija stavka je tehnička dokumentacija iz koje se mogu utvrditi marka lakog električnog vozila, trajna nominalna snaga elektromotora, najveća konstruktivna brzina i masa praznog vozila. Ova dokumentacija se po pravilu dobija prilikom kupovine trotineta. Ukoliko nemate tehničku dokumentaciju potrebno je da se obratite uvoznicima, dilerima i distributerima od kojih je kupljeno vozilo ili da se javite u kol-centar ili mejlom.

Sve dodatne informacije možete dobiti putem imejla trotineti@amss-cmv.co.rs, kao i putem kol centra AMSS na broj 1987.

Gde se može predati zahtev za izradu nalepnice

Prijem i obrada zahteva, izdavanje i postavljanje nalepnice vrši se na za to ovlašćenim mestima. Spisak lokacija trenutno obuhvata 80 gradova i opština, odnosno preko 150 predajnih mesta i možete ga pogledati ovde:
Spisak prijemnih mesta na kojima je moguće podneti zahtev za izdavanje i postavljanje nalepnice za laka električna vozila (pdf)
Spisak je preuzet sa: abs.gov.rs 9. IV 2024.

Nakon 15.06.2024. u saobraćaju na putevima mogu učestvovati samo trotineti na kojima je postavljena nalepnica.

Apelujemo na sve vozače trotineta da poštuju nove saobraćajne propise, da uvek koriste zaštitnu kacigu i nose svetloodbojni prsluk kada se kreću kolovozom. Ranije smo pisali detaljnije o izmenama Zakona o bezbednosti saobraćaja pa Vas pozivamo da se podsetite:

Šta vlasnici električnih trotineta moraju da znaju - izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja