Šta ako auto ne prođe tehnički pregled?

SuperRegistracija Komentara: 2
  • Šta se dešava kada ne prođemo tehnički?
  • Koliki rok imamo da se vratimo sa popravljenim vozilom?
  • Da li nešto dodatno plaćamo jer nismo prošli iz prve?
  • Da li se moramo vratiti na isto mesto - na tehnički pregled gde je auto proglašen neispravnim?

Ova i slična pitanja zabrinjavaju mnoge vlasnike automobila. U ovom tekstu ćemo se potruditi da odgovorimo na njih i pojasnimo procedure vezane za ponovni tehnički pregled.

Jedna od najvećih glavobolja vezana za auto jeste proći tehnički pregled iz prve. Registracija vozila je obično ona stavka koja se neko vreme planira što zbog vremena kojeg je potrebno odvojiti, što zbog troškova koji su svake godine sve veći. I kada vozilo prođe tehnički pregled iz prve, imamo uvek fiksan trošak same registracije i obaveznog osiguranja, tako da je poželjno uraditi koliko možemo da sami prekontrolišemo vozilo pre tehničkog i da otklonimo neispravnosti sami ili u servisu, kako bismo izbegli neprijatna iznenađenja.

Često se dešava da redovno održavano vozilo ima za nedostatak neku sitnicu zbog koje ne može proći tehnički pregled.

Kada se vozilo proglasi neispravnim, vlasnik ima rok od sedam (7) radnih dana da nepravilnosti otkloni i da se vrati na isti tehnički pregled.

Nakon popravke spornog dela, ponovni tehnički pregled će se sastojati u pregledanju samo uređaja koji su proglašeni neispravnim.

Ponovni tehnički pregled nema propisano minimalno trajanje, kao što je slučaj sa redovnim tehničkim pregledom, tako da najčešće traje kraće. U praksi se dešava da bude obavljen i za pet-deset minuta.

Da li se ponovni tehnički pregled naplaćuje?

Po pravilu, tehnički pregledi vam neće naplatiti ponovni pregled ako se vratite u roku. Ukoliko, ipak, propustite rok, privredno društvo ovlašćeno za tehnički pregled vozila ima obavezu da vozilo podvrgne kompletnom tehničkom pregledu kao da nedavno niste ni bili na tehničkom. U ovom slučaju, tehnički pregled se uredno naplaćuje, kao i u drugim slučajevima u kojima je ponovljeni tehnički pregled morao duže da potraje.

Vozilo možete vratiti na liniju tehničkog pregleda čak i istog dana, ukoliko je u pitanju bila neka sitnica kao što je neispravna sijalica ili slično. Kada je slučaj malo teži, moramo angažovati majstore koji najčešće ne mogu istog dana vozilo da prime i poprave.

U starom Pravilniku je rok za popravku i ponovni tehnički pregled bio znatno kraći, svega 3 radna dana. Od juna 2022. godine na snazi je ovaj, rekli bismo, razumniji rok od 7 radnih dana.

Tehnički pregled je dužan da na Vaš zahtev izda izveštaj o utvrđenom stanju vozila na kojem ćete napismeno dobiti šta je tačno bilo neispravno na vašem vozilu.


Šta ako ni iz drugog pokušaja ne prođete tehnički pregled?

U slučaju da se vratite u roku od sedam dana i ponovo budete proglašeni neispravnim, sledeći put kada budete dovezli vozilo neće se vršiti ponovni tehnički preglled, nego radite ceo tehnički pregled i računajte da će Vam biti ponovo naplaćen.


Promena tehničkog pregleda

Ako doživite neko neprijatno iskustvo, smatrate da ste oštećeni, da tehnički pregled izmišlja pravila i želite da odete na drugi tehnički, skrećemo pažnju da to nije najbolje rešenje. Naime, u tom slučaju gubite pravo da ponovni pregled bude besplatan i u kraćem trajanju - da se proverava samo sporni deo. Tehnički se na drugom mestu radi ispočetka, nad kompletnim vozilom, i kao takav se i naplaćuje. Često se desi da drugo privredno društvo i neće da Vas primi, nego Vas (u skladu sa Pravilnikom o tehničkom pregledu vozila) upućuje na obavezu da se vratite na isto mesto.

Ponovni tehnički pregled vozila vrši isto ovlašćeno privredno društvo koje je vozilo ocenilo kao neispravno.
- Član 33 Pravilnika o tehničkom pregledu vozila

Ukoliko niste sigurni da će Vam vozilo proći tehnički pregled, savetujemo da krenete u proceduru mesec dana pre isteka registracije. Zakonski je to dozvoljeno, a na taj način ne rizikujete da, usled problema i popravki, tehnički i registracija traju duže od planiranog, te da vozilo ostane neregistrovano.


Povezani članci: